TRO på barn som berättar!

Barn ljuger inte om sexuella övergrepp. De har inte tillräcklig kunskap på området för att ljuga eller hitta på. 
 
Det är oerhört viktigt att TRO på ett barn, som vågar berätta. Att lyssna och ställa försiktiga frågor. 
 
På sidan dagsattprataom.se finns väldigt bra information och vägledning. 
Här är några skärmdumpar och text därifrån. 
 
 
 
"Barn berättar att det är viktigt hur föräldrar och andra vuxna är i vardagen. Det är där förtroende byggs upp. Barn har saker som de vill berätta för vuxna hela tiden. Har de vuxna tid att lyssna så fortsätter de att berätta.
 
 

Barn berättar att de gärna vill ha frågor som hjälper dem vidare, och att de inte vill att vuxna ska vara helt tysta. Men de vill inte att de vuxna ska ta över och prata för mycket själva.

 

Barn beskriver också att det är jobbigt om vuxna blir för arga eller för upprörda när de berättar något. Då vågar de inte säga något alls nästa gång. Lugna vuxna är viktigt för att kunna känna förtroende nog att berätta. Men dessutom är det viktigt för barn att känna sig trodda och tagna på allvar."

 

 
 
 
 
Socialtjänst, myndigheter och juridiskt utbildade människor i gemen behöver bibringas den här viktiga informationen, för de saknar skrämmande ofta kunskap. 
 
Det är bedrövligt att man inte kommit längre under de trettio år som gått sedan vi drabbades av både övergreppen och samhällets bristande förmåga, kunskap och vilja att lära och beskydda. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0